A pornóipar a HD DVD-re voksol

Milkovits Gábor, 2007. január 13. 18:07
A pornófilmipar képviselői a CES-el egy időben Las Vegasban rendezett kiállításukon egyöntetűen úgy nyilatkoztak a TG Daily kiküldött tudósítójának, hogy a kéklézeres DVD formátumok közül a HD DVD-t preferálják.
A pornóstúdiók illetékesei főként az alacsonyabb költségekkel, illetve kisebb mértékben a nagyobb piaci részesedéssel magyarázták a HD DVD formátum számukra kínált előnyeit a Blu-rayjel szemben. Szerintük a Blu-ray legfeljebb a nagy hollywoodi filmstúdiók számára lehet kifizetődő választás, azonban a minőség terén nyújtott többlet nem ellensúlyozza az olcsóbban és egyszerűbben előállítható HD DVD lemezek praktikumát. Emellett jelenleg több HD DVD lejátszó van forgalomban, mint Blu-ray, és az opcióként külső HD DVD meghajtóval vásárolható Xbox 360 játékkonzol is jobb eladásokat produkál az alkatrészellátási gondokkal küzdő, Blu-ray-es PlayStation 3-nál. A HD DVD készülékek ráadásul olcsóbban hozzáférhetők.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a pornóipar választása mekkora súllyal esik a latba a nagy Blu-ray/HD DVD játszmában, a történelmi előzmények mindenesetre elgondolkodtatóak. A VHS és Betamax versengésében, a ’80-as években a pornófilmesek a VHS-t választották, és a kínálatukban jelentős hányadban pornót forgalmazó kis videotékák pedig nagymértékben hozzájárultak a VHS sikeréhez.