A Sun bemutatta az új CMT processzorokat

Széll Zoltán, 2007. január 20. 12:45
A Sun Microsystem két jelentős előrelépést jelentett és mutatott be a CMT (chip in multi-threading = több szál a lapkán) mikroprocesszorok és a SPARC architektúra területén.
A Sun sikeresen befejezte az új ’Rock’ processzor tervezését, amely ennek eredményeként már január 3-án ’tape out’ fázisban volt, és ezután a gyártásra kész dokumentációt átadták a gyártónak, a Texas Instruments (TI), Inc cégnek. A TI rövidesen elkészíti az első mintákat, amelyeket ezután a tervezők tesztelnek majd. A Sun azt is bejelentette, hogy növelte a Sun Fire T2000 szerverek teljesítményét, bővíthetőségét és a teljesítmény/watt értékét.

A Rock processzor a Sun következő generációs SPARC CMT terméksora, amelynek tervezésénél a mérnökök a CMT technológia által kínált nagy teljesítmény és energiahatékonyság minél jobb kihasználására összpontosítottak a ’high end’ rendszerekhez. A sokmagos lapka tervezésének befejezése az adott időben, jelentős mérföldkő a processzor „életében”, mivel lehetővé teszi, hogy a Rock alapú rendszerek 2008 második felében megjelenhessenek a piacon.

A Sun növelte a tavaly bevezetett Sun Fire T2000 szerverek teljesítményét, bővíthetőségét és teljesítmény/watt értékét. A Sun Fire T2000 szerverek most 64GB memóriát támogatnak és 1,4GHz-es UltraSPARC T1 processzort tartalmaznak. A most bevezetett új szerverekben használt 64GB memória a korábbiaknak kétszerese. A nagyobb memória 20 százalékkal növeli a sok memóriát igénylő alkalmazások teljesítményét, és nagyobb munkaterhelések kezelését, valamint az alkalmazás-konszolidáció magasabb fokát teszi lehetővé.

Az 1,4GHz-es UltraSPARC T1 processzor áteresztőképessége 30 százalékkal magasabb, mint a ma használt 1,2GHz-es lapkáé és kiterjeszti a Sun vezető pozícióját az adatközpont-teljesítményben és -hatásokban azzal, hogy 2x nagyobb teljesítményt, 5x magasabb teljesítmény/watt értéket és 9x SwaP-et kínál, mint a versenytárs rendszerek. Ezek a növekmények lehetővé teszik, hogy a felhasználók kevesebb energiát használjanak, egyszerűbben hűtsék a rendszereket és átlépjék a helykorlátokat.

A Sun hatalmas lépésekkel halad előre a Niagara 2 processzor fejlesztésével is. A processzor már szilíciumon van, és az első Niagara 2 alapú rendszerek a tervek szerint 2007 második felében érkeznek. A Sun nagy erőkkel folytatja a CMT fejlesztését, és a technológia minden előnyét 2008 második felében teljes termékválasztékára – a belépőszintű rendszerektől a „high end rendszerekig - ki akarja terjeszteni.