Orosz kézbe kerülhet a Telecom Italia

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 22. 10:35
Az orosz Sistema távközlési csoport érdeklődik Olaszország legnagyobb távközlési vállalatában, a Telecom Italiában való részesedés vásárlása iránt - erősítette meg az erről szóló híreket a társaság elnöke a Kommersant pénteki számában.
Alekszandr Goncsaruk elmondta, hogy már tárgyalnak az egyik tulajdonossal, a Pirelli céggel, a megállapodást szavai szerint Putyin elnök márciusi olaszországi látogatása során írják alá.

A Sistema egyébként korábban más európai távközlési cégekre is szemet vetett: november elején kelt szárnyra a hír, hogy a Sistema jelentős részesedést vásárolna a Deutsche Telekomban, a Magyar Telekom stratégiai partnerében. A hírek szerint a téma napirenden volt Vlagyimir Putyin orosz elnök októberi németországi látogatásán is. Később a német pénzügyminiszter azonban úgy nyilatkozott, hogy a téma nincs napirenden.

A Sistema ingatlan-, távközlési és pénzügyi szolgáltatásainak forgalma 2005-ben 7,6 milliárd dollár volt. A céget tavalyelőtt vezették be a Londoni Értéktőzsdére; a kibocsátásból az orosz vállalat 1,3 milliárd dollárt hajtott fel.

A Sistema mobiltelefon-üzletága, az MTS - amellyel a moszkvai és a New York-i tőzsdén kereskednek - 58,2 millió előfizetőt szolgál ki; leányvállalatai működnek Ukrajnában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Fehéroroszországban. A Deutsche Telekomnak korábban 40 százalékos része volt az MTS-ben, ezt azonban fokozatosan leépítette; maradék 10,1 százalékos érdekeltségét tavaly adta el.