Szélenergiával működő mobil bázisállomás

Milkovits Gábor, 2007. február 13. 20:01
A Motorola már évek óta a korábban mobiltelefon nélkül élők összekapcsolásán dolgozott, amikor a GSM Association 2005/2006-ban felkérte a fejlődő országok piacaira szánt készülékek kidolgozását célzó „távolsági kapcsolat” program megvalósításával. A namíbiai MTC mobilszolgáltató hamarosan üzembe helyezi a világ első olyan mobiltelefonos bázisállomását, amely kombinált nap- és szélenergiával működik.
A tesztelést a Motorola végezte az angliai Swindon-ban, és úgy tűnik, hogy sikeresnek bizonyult. Joachen Traut, az MTC illetékese a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy cége egy ideje üzemeltet már napenergiával működő mobil-állomásokat, a szél erejét azonban most először fogják majd igába. Az alternatív energiaforrások használata nemcsak környezetbarát, de mindenképpen praktikus megoldás is nagy kiterjedésű, ám rossz infrastruktúrával rendelkező országokban. Namíbia például mintegy kilencszer nagyobb hazánknál, lakossága azonban alig éri el a 2 milliót. Az országos villamoshálózat bővítése költséges – kilométerenként nagyjából 8 ezer dollár – és ami talán még fontosabb, túlságosan lassú, a harmadik világban hatalmas kereslettel birkózó mobilszolgáltatók viszont nem várhatnak. A Motorola vezette projektben kifejlesztett technológia a bázisállomás adatforgalmán kívül egy műholdas átjátszót és a védőkerítést is ellátja majd árammal. A mobilállomás nagyjából 1200-1500 wattot igényel, amit egy 6 kilowattos szélturbina és 4 napelem biztosít majd. Az üzembe helyezés költségei ugyan megközelítik a normál hálózati áramról működő állomásokét, a folyamat azonban sokkal gyorsabb, az üzemeltetés pedig jóval olcsóbb és környezetkímélőbb, mint akár az említettek, akár a dízelturbinás megoldás esetében. Az új, GSM/GPRS/Edge bázisállomás egyébként mintegy 1500 embert fog kiszolgálni, akik a fővárostól, Windhoek-tól 40 km távolságra élnek.

A Motorola más országokban is szeretné bevezetni a praktikus technológiát, konkrét tervekről azonban még nem nyilatkoztak, habár Ázsiában már folytatnak tárgyalásokat. Eközben a konkurens Ericsson növényi eredetű, úgynevezett biodízellel hajtott turbinákkal szerelt föl néhány kísérleti bázisállomást Indiában. Az év közepére 10 ilyet terveznek üzembe helyezni a Maharashtra körzetébe tartozó Pune város közelében.