Kijött az első HD DVD másolásvédelmet megkerülő szoftver

Milkovits Gábor, 2007. február 20. 19:48
A SlySoft kiadta AnyDVD HD elnevezésű szoftverét, az első olyan kereskedelmi forgalomban megjelenő terméket, amely lehetővé teszi HD DVD filmek kezelését HDCP videokártya és képernyő nélküli számítógépeken.
A szoftver mindezt úgy teszi, hogy kikapcsolja, illetve megkerüli a HD DVD lemezek újfajta, AACS elnevezésű másolásvédelmi megoldását, amelyet nem is olyan régen törtek föl, majd a kódokat közzé is tették az interneten. A felhasználók számára egyelőre annyi ennek a jelentősége, hogy meglévő, a HDCP szabvánnyal nem kompatibilis hardverükön is megnézhetik a HD DVD lemezen kiadott filmeket (ez ugyanis a megfelelő videokártya-vezérlő és monitor híján HD DVD optikai meghajtóval sem lehetséges), a kéklézeres írók elterjedésével azonban a szoftver a másolás előtt is szabad utat nyit majd. Mivel a rivális Blu-ray lemezeken ugyanaz az AACS másolásvédelmi megoldás található, a feltörés előtt ugyanúgy nincs akadály. Az AnyDVD HD ára önmagában 79 dollár, míg a régebbi AnyDVD szoftverrel rendelkezőknek 30 dollárjukba kerül a frissítés.

A hasonló szoftverek természetesen nem a filmstúdiók kedvencei, ám az AnyDVD-t mindeddig megvédte, hogy a SlySoft Antiguán van bejegyezve. A helyzet ráadásul meglehetősen ellentmondásos, mivel a hagyományos DVD-k másolásvédelmét annak idején feltörő, DVD Jon becenevű hacker éppen azon az alapon nyert pert, mert a DRM korlátozta azt a jogát, hogy a lemezek tartalmát Linux operációs rendszerű számítógépén megnézhesse. Márpedig az új kódok esetében ugyanígy lehetne érvelni, figyelembe véve a HDCP technológia korlátozó voltát, másrészt viszont a DRM eltávolítása a kéklézeres tartalmak esetében is tömeges másolásnak és kalózmásolatok forgalmazásának nyithat utat.