Kémprogramot terjesztett a Microsoft a Messengeren

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 21. 19:03
Múlt héten a Microsoft azonnali üzenetküldő szolgáltatásának rendszerében, a Windows Live Messengerben egy kémprogramot tartalmazó hirdetés is felbukkant.
A biztonságspecialisták elmondása szerint az Errorsafe néven is ismert Spyware a Free PC-Secure programot reklámozó banner mögött bújt meg. A kártevőt terjesztő hirdetés több napig élt, míg aztán a figyelmes internetezők értesítették a redmondi vállalat szakembereit, akik leállították a felugró ablak további megjelenését. Az Errorsafe nevű szoftver olyan hibaüzenetekkel bombázta a felhasználókat, amelyekben tudatta, hogy számítógépük fertőzött, és felkínálta nekik az állítólagos eltávolító program megvásárlását.

A Microsoft időközben kijavította a hibát, és elnézést kértek az internetezőktől a kellemetlenségekért. Biztonsági szakértők úgy sejtik, hogy a szoftveróriás egyik reklámpartnere kijátszotta a biztonsági rendszert, és a szerződésben foglaltaktól eltérően nem a megfelelő reklámot bocsátotta a redmondiak rendelkezésére. A Microsoft képviselői ígéretet tettek arra, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló eset többé nem fog előfordulni.