Európában a HD DVD a menő

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 9. 20:07
A legfrissebb statisztikai adatok szerint a kéklézeres készülékeket vásárló személyek nagy része a HD DVD-re voksol, és csak nagyon kevesen döntenek a Blu ray-eszközök mellett.
A Gfk piackutató a napokban hozta nyilvánosságra legfrissebb tanulmányát a kéklézeres technológia kontinensünkön való elterjedtségéről, amely igazán meglepő eredményekkel szolgál; ezek szerint Európában toronymagasan a HD DVD vezet a konkurens formátummal szemben. A felmérésből kiderül, hogy az unió országaiban 85%-os piaci részesedést tudhat magának a HD DVD, míg a Blu-ray eszközök csupán elenyésző 15%-kkal bírnak. A HD DVD sikerét az öreg kontinensen a Toshiba HD-E1 típusjelű asztali lejátszó forgalomba hozatala alapozta meg, a bevezetés előtt ugyanis még 42%-os piaci résszel rendelkezett a Blu ray.

Szakértők azonban úgy vélik, hogy a verseny még koránt sincs eldőlve, mivel a Blu ray-meghajtós PlayStation 3 megjelenése után ismét kiegyenlítődik majd a mérleg nyelve, s a mostani lemaradást hamar be fogja hozni  a Blu ray-tábor.