Támogatói szerint a Blu-ray 3 éven belül kiszorítja a HD DVD-t

Milkovits Gábor, 2007. március 17. 18:05

Frank Simonis, a Blu-ray Szövetség európai elnöke a hannoveri CeBIT kiállításon úgy nyilatkozott, hogy a Blu-ray három éven belül ki fogja szorítani a rivális HD DVD technológiát a piacról.

Simonis magabiztos nyilatkozatát azokra az eladási adatokra alapozta, amelyek szerint az utóbbi hónapokban mind a lejátszó készülékekből, mind pedig a filmekből jóval több Blu-ray fogyott, mint HD DVD. Az előny elsősorban a Blu-ray meghajtót tartalmazó PlayStation 3 konzolok népszerűségének köszönhető, így az sem véletlen, hogy Európában, ahol még nem jelent meg a PS3 és egyébként is csak két Blu-ray asztali lejátszó kapható, egyelőre a korábban forgalomba hozott HD DVD eszközök és filmek vezetnek. A 8 nagy hollywoodi filmstúdió közül 5 csak Blu-ray kéklézeres DVD filmeket ad ki, a Universal csak HD DVD-t, míg kettő mindkét formátumban jelentet meg nagyfelbontású (HD) mozgóképes tartalmakat.

A HD DVD tábor álláspontja szerint ugyanakkor a vásárlókat nem feltétlenül csak a hollywoodi sikerfilmek érdeklik, márpedig a kisebb, főleg európai és ázsiai filmstúdiók szívesebben választják az olcsóbb és egyszerűbb HD DVD technológiát, annak ellenére, hogy a Blu-ray lemezekre több tartalom fér. Hollywood és a készülékgyártók az éves szinten 24 milliárd dolláros forgalmat bonyolító DVD-piac megújulására számítanak a kéklézeres technológia hatására, ám a várt fellendülés a formátumok rivalizálása és a vásárlók ebből adódó kivárása miatt mindeddig elmaradt.