RoCo, a felhasználó testtartását utánozó monitor

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 22. 20:37
Amerikai tudósok kifejlesztettek egy olyan számítógépes monitort, amely figyeli az előtte ülő személyt, és reagál annak mozdulataira, ezáltal pedig „emberközelibbnek” érezhetik a felhasználók az élettelen tárgyat.
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai egy a testtartásra reagáló képernyővel tennék elviselhetőbbé a számítógépen dolgozók mindennapjait. A "RoCo" névre keresztelt megjelenítőt egy forgó egységre szerelték a fejlesztők, s így az képes követni a felhasználó mozdulatait. A monitor egy kamerán keresztül figyeli az előtte ülő személyt, és abban az esetben például ha az összegörnyed, akkor a képernyő is lejjebb ereszkedik, ha pedig kiegyenesedik, akkor feljebb emelkedik, azaz megpróbálja felvenni a felhasználó pozícióját, mintegy visszatükrözve annak aktuális állapotát, hangulatát.

A találmány lényege tehát az, hogy a képernyő utánozza a felhasználók mozdulatait, és a tudósok ezáltal kis színt akarnak csempészni azok életébe, akik sok időt töltenek számítógépük társaságában.