Távíró-billentyűzet, digitális morze

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 30. 20:17
Az adatforgalom korai hőseinek állít emléket egy különleges, távíró stílusban megfogalmazott billentyűzet-egér kombináció.
Egyértelműen tisztelgés a nagy ősök előtt egy új távíró jellegű humán interfész. Ezek az eszközök emlékeztetnek a távközlés hőskorára, és arra, milyen mértékben formálta át világunkat. Mint ismeretes, a mondás szerint nem a pandúrok vagy sheriffek golyói végeztek a betyár világgal, vagy a vadnyugati banditákkal, hanem a távíró.

Megszületése után az addig szinte információáramlás nélküli területeken is beazonosíthatták a keresett célszemélyek mozgását, ezzel először leszűkült mozgásterük, majd gyakorlatilag lehetetlenné vált tevékenységük, hiszen a szomszédos városban már akkor várták őket, amikor még csak éppen elindultak.

A billentyűzet hagyományos kiosztású, autentikus századfordulós megfogalmazásban, a felhasznált anyagok minősége is a kor tartósság iránti jóleső törekvését sugallja. Az egérszerű eszköz pedig a hírek szerint valóban egyedülálló, mivel beépített morze egységgel rendelkezik, megalkotói digitális nullákra és egyesekre fordították le a rövid-hosszú jelek világát, ezzel egy valóban működőképes digitális morzét hozva létre.