Hazugságfelismerő szoftver

Genda Csongor Zoltán, 2007. április 6. 17:24
Amerikai tudósok egy olyan szoftver kifejlesztésén dolgoznak, amely alkalmas a szöveges üzenetekben (e-mail, chat, sms) lévő nem valós kijelentések felismerésére.
A Cornell University kutatói már évek óta dolgoznak a hazugságvizsgáló szoftveren, és már több ezer elektronikus üzenetet megvizsgáltak annak érdekében, hogy rájöjjenek arra, hogy milyen módon lehet kiszúrni egy szövegben az olyan kijelentéseket, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Ezidáig kérdéses volt, hogy az ilyesmi lehetséges, ám a tudósok sok éves fáradozását végül mégis csak siker koronázta, ugyanis megtalálták azokat a rejtett elemeket a szövegekben, amelyek alapján nagy valószínűséggel be lehet azonosítani a hazugságokat. A szakértők elmondása szerint ilyen jelek lehetnek, ha az üzenet írója szenvedő alakot használ (az angol nyelvben nagyon gyakori a passzív szerkezet), igeidőt vált indokolatlanul, illetve ha teletűzdeli a mondatokat bizonyos főnevekkel és igékkel. Ugyanilyen árulkodó jel lehet viszont az is, ha a szerző kifejezetten kerüli az "én" személyes névmás használatát vagy a kelleténél hosszabb formába önti mondandóját.

A Cornell egyetem kutatói az összegyűjtött tapasztalatok alapján létrehoznak egy olyan szoftvert, amely a fent említett elemeket fogja figyelni a szöveges üzenetekben, és egy gyors kiértékelés után eldönti a program, hogy a levél írója igazat mondott-e vagy nem.