Az EU jóváhagyta: jelentősen csökkennek a roamingdíjak nyártól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 12. 19:38
A sokat szidott brüsszeli bürokrácia ezúttal kitett magáért, saját kezdeményezésre vizsgálta meg az aránytalanul magas roamingdíjakat, és mivel a szolgáltatók nem léptekaz ügyben, kötelezni fogják őket az akár 70 százalékos mérséklésre, nem kevesebb mint 480 millió ember érintett a kérdésben.
A most magáért kiálló Európai Parlament kérlelhetetlenül halad a roamingdíjak csökkentése felé. A belső kezdeményezésre indított vizsgálat még egy éve kezdődött, akkor a díjak aránytalan mivoltát állapították meg. A testület nem azonnal szabályzóval akarta megoldani a helyzetet, az Unió állampolgárait szétszakító állapotok megoldására felkérték a szolgáltatókat, bízva azok belátásában. Ez érdemben nem történt meg, így Brüsszel bekeményített, és példásan gyorsan, már ma megszavazta az Európai Parlament ipari bizottsága azt a törvénytervezete, mely a külföldről kezdeményezett hívást maximum 40 eurócent+áfa percdíjban, a külföldön fogadott hívás díját pedig 15 eurócentben maximálja. Még örömtelibb, hogy a szolgáltatók az előfizetők lassú reakciójával sem élhetnek vissza, automatikusan be kell vezetniük a díjcsökkentést, felhasználói kérés nélkül is.

Ez igazi piaci változást jelent, hiszen a szolgáltatók fejőstehene volt a roaming, uniós szinten évi 8,5 milliárdos hatalmas összegről van szó. A franciák és a britek saját ipari lobijuk hatására ugyan ódzkodnak a törvénytől, de végül aligha vétózhatnak meg egy nyilvánvalóan saját állampolgáraik érdekét szolgáló új szabályzót. Az elemzők máris arról beszélnek, hogy mindig így kellene működnie a brüsszeli központnak, a helyzetfelmérés mindössze egy év alatt egy új törvény megszületéséhez vezetett, és ha a többi uniós kötelező formalitáson átmegy, éppen időben, nyár elején lép életbe. Nem csoda hát, ha az Európai Bizottság éppen Kínában tárgyaló IT és kommunikációs biztosa, Viviane Reding a hír hallatára megszakította megbeszéléseit és pezsgőt bontott.