Sikeresen fut a Solaris a Sun Rock processzoron

Széll Zoltán, 2007. május 3. 12:43
A Sun bejelentette, hogy a Solaris operációs rendszer sikeresen fut a következő generációs ’Rock’ processzor első mintadarabjain. Ez a bejelentés alig három héttel azután történt, hogy a vállalat elnök-vezérigazgatója megerősítette: elkészültek a processzor első prototípusai. A Rock a Niagara 2 processzor után, 2008 második felében érkezik. A Niagara 2 - a Niagara utódja - az év második felében lesz kapható. A jelenleg használt 8 magos Niagara UltraSparc T1 néven került kereskedelmi forgalomba.
Mivel a Rock processzor 16 magot tartalmaz, a Sun ’hexadeca-core’ CPU-ként hivatkozik erre a lapkára. Híresztelések szerint a Rock 32 programszál egyidejű futását támogatja egy szerverben, maximum 256 TB memóriával. Április elején a Sun illetékese elmondta, hogy néhány hét múlva a Rock több részletét fedik fel.

A Rock 2395 kivezetéses tokban lesz kapható. A tervezők ezek közül 812 kivezetést a jelek feldolgozásához, 1514 kivezetést a tápfeszültség és a föld elosztásához használtak fel. A maradék 69 kivezetés jelenleg nincs kihasználva.

David Yen, a Sun Microelectronics alelnöke elmondta, hogy a Solaris operációs rendszer futtatása igen kockázatos vállalkozás volt a processzor első mintáin, mivel a 16 magos, 32 programszál egyidejű futtatására alkalmas CPU nagyon bonyolult eszköz. A Rock processzort tartalmazó első rendszereket 2008 második felében lehet majd megvásárolni.

A Sun az első generációs többszálú Sparc processzort, az UltraSparc T1 lapkát 2005 végén bocsátotta ki. Ez a processzor 8 magot tartalmaz és mindegyiken négy szál fut. A T1 alapú szerverek forgalma negyedévenként több mint 100 millió dollár. A Sun a mai napig több mint 500 millió dollár értékben szállított a piacra T1 alapú szervereket.

A Niagara 2 alapú rendszerek bevezetésére 2007 második felében kerül sor. Ez a processzor elődjéhez - Niagara - hasonlóan szintén 8 magot tartalmaz, de egy magon - négy helyett - 8 programszál futtatható egyidejűleg (a teljes lapkán összesen 64). Ez a CPU minden fő szerverfunkciót kombinál, ezért ez a Sun szerint az első „rendszer egy lapkán”. A Sun becslése szerint a Niagara 2 alapú rendszerek teljesítménye a mai T1000 és a T2000 rendszerekének kétszerese.