Tízdolláros laptopot készít India

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 5. 19:33
Az indiai kormány soknak tartja a százdolláros laptop néven elhíresült hordozható számítógép árát, ezért egy saját, ennél jóval olcsóbb noteszgép fejlesztésébe kezdtek.
A Nicholas Negroponte által életre hívott OLPC-projekt iránt számos fejlődő állam érdeklődik, azonban India nem kér a viszonylag alacsony áron beszerezhető notebookokból, mivel az ország kormánya úgy gondolja, hogy 10 dollárból is elő tudnak állítani egy ilyen készüléket. A legutóbbi bejelentés szerint az OLPC laptopja 175 dollárért lesz elérhető, azonban újdonság, hogy Windows XP is fog futni azon. Az ázsiai ország viszont túl magasnak tartja ezt az árat, és terveik szerint hamarosan előrukkolnak egy tízdolláros notesszel. Az egyik a programban részt vevő kutató a Times of India megkérdezésére elmondta, hogy jelenleg ott tartanak, hogy 47 dollárból tudnak kihozni egy ilyen készüléket, azonban a tömeggyártás beindítása esetén akár tíz dollárra is lecsökkenhetnek az előállítási költségek.

A szakember a noteszgép technikai paramétereire vonatkozó részleteket nem közölt, annyit azonban elárult, hogy legkorábban két év múlva kezdhetik meg annak forgalmazását.