A Microsoft mondja a Linux-tábornak, hogy nagyfejű...

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 16. 21:33
Linus Torvalds az OpenSource közösség védelmére kelt, és visszautasítván a Microsoft vádjait kijelentette, ő biztos benne, hogy a Windows több szabadalmat sért, mint a Linux.
A Linux atyjaként emlegetett Linus Torvalds mélyen elítéli a Microsoftot amiatt, mert az szemére vetette a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőinek, hogy ellopják a vállalat szellemi tulajdonát. A redmondi konszern vezető jogásza pár napja a Fortune magazinnak adott interjújában kijelentette, hogy tudomásuk szerint a Linux és az ahhoz hasonló szabadon terjeszthető programok összesen 235 szabadalmukat sértik. A szoftveróriás vádaskodásait azonban titok lengi körül, ugyanis nem nevezték meg pontosan, hogy mely a szóban forgó alkalmazásokba beépített megoldások ellen van kifogásuk. Torvalds szerint ha betekintést nyerhetnének a Windows forráskódjába, akkor minden bizonnyal jóval több szabadalomsértést fedeznének fel abban, mint amennyit a Microsoft vélt találni a Linuxban.

A redmondi vállalat vádaskodásainak a nyilvánosságra kerülése óta sokan kilátásba helyeztek egy az OpenSource közösség ellen indított pert, azonban a Microsoft licencelési vezetője, Horacio Gutierrez kijelentette, hogy nincs ilyen szándékuk, hanem sokkal inkább arra törekszik vállalatuk, hogy még több, a Novell-el kötött együttműködési szerződéshez hasonló megállapodást üssenek nyélbe.