Jönnek a 65nm-es nagy teljesítményű szerver CPU-k

Széll Zoltán, 2007. május 20. 20:07
A nagy teljesítményű (’high-end’) szerver piacra még ebben az évben megérkeznek az első 65nm-es lapkák, amelyeket 2008-ban újabbak követnek
 Elsőként, az év második felében a Sun Microsystems jelenik meg a piacon olyan nagy teljesítményű szerverrel, amelyben 65nm mikroprocesszor – ’Niagara II’ – dolgozik. Ezt követi 2008-ban az Intel 65nm-es ’Tukwila’ szerver processzor és IBM Power6 processzor 65nm-es változata.

 A Sun néhány héttel ezelőtt jelentett be olyan új szerver sorozatot, amelynek tagjai az UltraSPARC T1 és a SPARC64-VI szerver processzorokat használják. A Sun Microsystems az UltraSPARC T1 alapú szervereket a Web-szolgáltató piacra, míg a Fujitsu céggel közösen fejlesztett SPARC64-VI alapú rendszereket az adatbázis piacra szállítja.

 A Sun részére a Texas Instruments jelenleg 90nm-es technológiával gyártja a SPARC mikroprocesszorokat, de az év második felében áttérnek a 65nm-es technológia használatára, és a Niagara II lapkák már ezzel készülnek.

 Az Intel a Hewlett-Packard céggel együttműködve a tervek szerint 2008-ban tér át a 65nm-es Itanium 2 szerver processzorok gyártására. Az Intel előbb – a negyedik negyedévben – még bevezeti a 90nm-es ’Montvale’ Itanium 2 szerver processzort, majd ezt követően 2008. második felében kibocsátja a 65nm-es ’Tukwila’ Itanium 2 szerver processzort.

 Az IBM 65nm-es Power6 szerver processzor órajel-sebessége meghaladja majd az 5,0GHz-et, sávszélessége a lapkán a 300GBps-ot. Ezek az értékek a 90nm-es Power5+ processzor hasonló paramétereit több mint kétszer múlják felül. Bár a Power6 lapkák kétszer magasabb órajellel „száguldanak”, hőtermelésük – a sok újításnak köszönhetően – mégis hasonló.