A Microsoft és Vietnam szoftverkalózkodás elleni egyezményt írt alá

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 19:47
A jelentős változáson átmenő ország új hozzáállását a Microsoft-egyezmény is bizonyítja, a megállapodás olyan fontos a szoftvercég számára, hogy Steve Ballmer is jelen volt az aláírásnál.
A nagyvilágról szóló hírekben nemigen lehet találkozni a kis távol-keleti országgal, így sokaknak az az érzésük támad, hogy Vietnamban bizonyára megállt az idő. Ez azonban korántsem igaz.

Vietnam néhány évvel ezelőtt jelentős felzárkóztatási programba kezdett, ennek egyik első lépése felsőoktatása erőteljes átalakításának megkezdése volt, ami a 80-as évek kistigriseinek, például Dél-Koreának a történetéből ismerős lehet. A folyamat egyik látványos eleme a most megkötött megállapodás, miszerint a vietnami kormány és a hozzá tartozó szervek, tehát az államigazgatás nagyja csakis legális, többnyire Microsoft szoftvereket használ majd a jövőben. Ez a lépés a Microsoft Office és a vietnami pénzügyminisztérium kapcsolatára hasonlít, melyet egy éve tisztáztak külön megállapodás keretében. Vietnam jelentős piac, és egyben a szoftverkalózkodás elleni harc újabb bástyája lehet, a BSA külön üdvözölte a megállaposást. A 84 milliós országban mindössze 10 éve jelent meg az internet, de 15 millió lakos már saját hozzáféréssel rendelkezik.