Megkezdődött a HD DVD és Blu-ray újraírható lemezek tömeggyártása

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 24. 08:00
Nem különösebb meglepetés, hogy ilyen lemezek léteznek, az azonban az egész piacra kihatással lesz, hogy a Ritek megkapta mindkét formátum újraírható változatának sorozatgyártására az engedélyt.
A tajvani optikai lemezekben érdekelt óriásgyártó hamarosan hatalmas számban dobja piacra az igazán jól használható újraírható lemezeket. Ez jelentősen befolyásolhatja a szakértők szerint a mostani kínálatban szereplő korongok árát. A várható áresés számításaik szerint gyorsan végigsöpör majd a piacon, ezzel elérhetőbbé téve a technológiát, és vonzóbbá a váltást, mely igen döcögősen megy. Az újraírható lemezek gyártása mindig egy technológia nagykorúvá válását jelenti, gondoljunk csak a CD-kre, melyek ekkor terjedtek el robbanásszerűen.

Az egyszer írható vagy gyári nyomású lemezekhez képest jóval finomabb specifikációkra van szükség, így a Ritek gyártósorainak hosszadalmas akkreditáción kellett átmenniük mindkét ipari tömörülés szakemberei részéről. A korongok először alapváltozatban, 20 GB HD DVD-RE, valamint 25 GB BD-RE kerülnek gyártásra, majd ezeket követik az egyre nagyobb kapacitású lemezek, és a folyamatosan csökkenő árak a többi nagy piaci szereplő tömeggyártásának megkezdésével.