Hibás Symantec-frissítés bénított le kínai PC-ket

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 24. 22:03
A Symantec vírusirtójához kiadott adatbázis-frissítés hibája miatt a szoftver két kritikus fontosságú rendszerfájlt is karanténba helyezett a kínai nyelvű Windows XP felhasználók gépén, ezzel megbénítva a PC-t.
A Chinese Internet Security Response Team (CISRT) szerint a Norton Antivirus, a Norton Internet Security 2007 és a Norton 360 felhasználók, akik kínai nyelvű Windows XP-jükre telepítették a május 17-én kiadott frissítést, képtelenek voltak újraindítani számítógépüket.

A vírusleírások adatbázisának frissítése a "netapi32.dll" és a "lsasrv.dll” rendszerfájlokat tévesen a Backdoor.Haxdoo nevű trójai kártevővel azonosította, és karanténba helyezte. A gond akkor jelentkezett, ha valaki az egyszerűsített kínai Windows XP-t futtatata a második átfogó frissítőcsomaggal, és egy 2006 novembere után kiadott frissítéssel egyetemben. A hibát a Symantec elismerte, mind ázsia-csendes-óceáni,  mind japán kirendeltségük megerősíttette a hírt.

A vállalat természetesen azonnal eltávolította a vonatkozó leírást adatbázisából, ám mégis igen komoly kellemetlenséget okozhatott egyes felhasználóknak, hiszen a hiba hatása éppen a gép újraindításának ellehetetlenülése, ami lehetetlenné teszi az új vírusdefiníciók letöltését. Szerencsére viszonylagosan kevés felhasználó érintett, mivel a téves definíciók kiadása után négy és fél órával a Symantec már értesült a problémáról.