Átértelmezi az asztali PC fogalmát a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 30. 19:40

A Microsoft a tegnapi napon bemutatta legújabb innovatív fejlesztését, egy teljesen új formában ránk köszönő, sokkal emberközelibbnek tűnő számítógépet, és ezáltal új tartalommal tölti meg a vállalat az eddig hagyományos értelemben vett asztali PC fogalmát.

A redmondi konszern által bemutatott eszköz olyan, akár egy a távoli jövőben játszódó, sci-fi filmben látható, űrhajók irányítására szolgáló vezérlőpanel, vagy ha egy hétköznapibb példával akarok élni, akkor leginkább egy még csak elméleti szinten, a rajzasztalon vagy a tervező fejében, koncepcióként létező high-tech kávézóasztalkára hasonlít.

Az évekkel ezelőtt két Microsoft-munkatárs által megálmodott ötlet most megtestesülni látszik egy teljesen felhasználóbarát, eleganciát sugárzó, intuitív módon kezelhető, asztalszerű PC-ben. A korábban Milan kódnév alatt futó fejlesztés végterméke a tegnap bemutatott Surface lett, amellyel az a célja a szoftveróriásnak, hogy közelebb hozza az embert a modern technológiához, akárcsak korábban az Intel is hasonló elgondolásokból kiindulva a nappalik szerves részévé akarta tenni a médiaközpontú számítógépeket.

A Surface felső részét egy óriási 30" átmérőjű (76,2 cm) karcmentes felület képezi, melyre egy DLP-projektor vetíti ki a képet. A PC-t kézmozdulatokkal, érintésekkel lehet irányítani, az utasításokat pedig öt beépített infrakamera érzékeli, és különlegességnek számít, hogy egyidejűleg akár több személy is használhatja azt, ráadásul kommunikál az a ráhelyezett, valamilyen vezeték nélküli modullal felszerelt hordozható eszközökkel, illetve felismeri a kódjellel ellátott tárgyakat is. A hardverelemeket illetően az eszköz belsejében egy hagyományos számítógép kapott helyet, azaz a fejlesztők egy 3 GHz-n működő Intel Pentium 4-es processzort és 2 GByte memóriát szereltek a standard változatba, a merevlemez tárolókapacitásáról, illetve a videókártya teljesítményéről viszont nem közöltek információt az illetékesek. Szinte felesleges is mondani, hogy a PC-n Windows Vista operációs rendszer fut.

A Microsoft év vége felé kezdi meg az innovatív, perifériás eszközöket nélkülöző számítógép forgalmazását, és kezdetben inkább a vállalati vásárlóréteget célozzák meg. Az eszköz elsőként hotelekben, kaszinókban és éttermekben fog megjelenni, azonban a T-Mobile szolgáltató is rendelt az asztali PC-kből. A jövőt idéző készülékeket kezdetben 5-10 000 dolláros áron értékesíti a Microsoft, azonban a későbbiekben tervezik egy olcsóbb, az otthoni felhasználóknak szánt változat megépítését is.