Kína online háborúra készül

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 3. 11:06

Az amerikai nemzetvédelmi minisztériumnak tudomására jutott, hogy a kínai hadsereg nem csupán hagyományos, az emberéletek kioltására szolgáló fegyverekkel van felszerelve, hanem teljesen felkészült egy lehetséges internetes hadviselésre is.

A Pentagon éves biztonsági jelentésében az olvasható, hogy a Kínai Népköztársaság már 2005-ben megkezdte a felkészülést informatikai téren is egy jövőbeli online háborúra, és az elmúlt két esztendő során számtalan olyan kártékony szoftvert hoztak létre, amellyel megbéníthatják ellenségeik számítógépes infrastrukturáját, valamint saját rendszereik védelmét is olyannyira megerősítették, hogy már képesek egy kívülről érkező szájbertámadás kivédésére is. A nemzetvédelmi minisztérium webes háborúra vonatkozó bekezdése igencsak rövid, és a dokumentum készítői nem is mentek bele különösebb részletezésekbe. Annyi azonban bizonyos, hogy 2005-ben az ázsiai állam kormánya még defenzív politikát folytatott e téren, mostanra viszont már annyit fejlődtek, hogy ma már akár online támadást is indíthatnának más országok ellen, mivel megvannak az ehhez szükséges eszközeik.

A kínai külügyminisztérium képviselői elutasították a Pentagon jelentésében olvasható vádakat, és kijelentették, hogy finoman fogalmazva is túlzásnak nevezhető az Egyesült Államok ezen feltételezése.