Felére csökkenhetnek augusztustól a roaming tarifák

Kovács Attila, 2007. június 7. 16:51

Kóka János tárcavezető és Pataki Dániel NHH-elnök részvételével tartottak ma sajtótájékoztatót a GKM-ben, az EU-s roamingtarifák átlagos 50-60%-os csökkenéséről és várható hazai hatásairól. Az Európai Unió Tanácsának 2007. június 7-i ülésén létrejött a megállapodás a roaming-díjak csökkentéséről, amelynek értelmében az unió területén a mobilszolgáltatók díjai nem haladhatják meg a rendeletben maximált árakat. Kóka utalt rá, a magyarországi szolgáltatókat személyes egyeztetésen kérte arra, hogy mielőbb tájékoztassák ügyfeleiket új roaming-díjszabásukról és a díjszabás igénybevételének módjáról és idejéről (legkorábban augusztus 1-jétől). A miniszter kérte a három mobilszolgáltatót, a kisebb roamingdíjból származó bevételcsökkenésüket ne kompenzálják másfajta belföldi szolgáltatásaik árában.

Az Európai Unió Közlekedési, Távközlési, Energiaügyi Tanácsa miniszteri szinten is elfogadta az Európai Parlament által nagy többséggel megszavazott roaming-rendeletet, amelynek köszönhetően tovább csökkennek a mobilszolgáltatók roaming-díjai. A rendelet értelmében, a jövőben valamennyi uniós mobilszolgáltató köteles: ún. Eurotarifát felkínálni valamennyi díjcsomagjához; az ügyfeleket — bármely uniós tagállamba való belépéskor — ingyenes SMS-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról;
a felhasználóknak ingyenes telefonszámon tájékoztatást nyújtani az adott tagállam valamennyi mobilhálózatában érvényes díjakról.

A tájékoztatón elhangzott további információk:


A rendelet hazai alkalmazásához szükséges szabályozási lépések kidolgozásában a gazdasági miniszter felkérésére a Nemzeti Hírközlési Hatóság is szerepet vállal. Az EU-s rendelet értelmében évente lépcsőzetesen csökkennek a roaming tarifák, a mostani 250-650 Ft/perc értékről első évben max. 147Ft/p, majd max. 138 Ft/p, illetve a harmadik évben max. 129Ft/p értékre. A rendelet várhatóan június 29-étől lesz hatályos ÍMagyarországon. Július 29-ig kell a szolgáltatóknak az NHH felé egy roaming csomagot megajánlani, azt az NHH 1nap-2hónap alatt elfogadja, majd azt a szolgáltatóknál újabb max. 1 hónapon belül aktiválják. Így szerencsés eseten még augusztus hónapban az új csökkentett roaming díjakon beszélhetnek a magyar mobilosok. (Ha valamelyik szolgáltató esetleg nem reagálna a felhívásra, akkor szeptember 29-én automatikusan életbe lép számára, illetve ügyfelei számára az új EU-s roaming tarifacsomag.)  2003 óta máig összesen 35%-kal csökkent hazánkban a mobiltelefonálás díja. Kóka becslése szerint az új EU-s roamingdíj rendelet érvényesítése nyomán a magyar mobilosok évi minimum 8 milliárd forintot takaríhatnak majd meg. Magyarországon ma az összes mobilköltség mintegy 2,5%-át teszik ki a roaming költségek.