A Dell világszerte forgalmazni akarja linuxos PC-it

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 29. 21:26

A Dell képviselői bejelentették, hogy újabb Linux operációs rendszerrel előtelepített számítógépeket hoznak forgalomba, s ezek hamarosan világszerte is kaphatóak lesznek.

A PC-gyártó május legvégén kezdte meg néhány ubuntus modell értékesítését az Egyesült Államokban, most pedig újabb számítógépekkel bővítik a linuxos termékpalettát. Pontosabban  az Inspiron 1420N jelzésű notebook esetében dönthetnek a vásárlók Windows helyett a nyílt forráskódú operációs rendszer mellett, a korábbi Dimension E520N-t pedig leváltja a sokkal kedvezőbb áron beszerezhető Inspiron Desktop 530N asztali PC. A laptopban egy 1,5 GHz órajelű kétmagos Intel lapka dolgozik, ezenkívül 1 GByte memóriával, illetve 80 GByte-os merevlemezes meghajtóval szerelték azt fel. Az asztali számítógép lelkét is egy kétmagos, ám picit gyorsabb, 1,6 GHz-s processzor képezi, továbbá 512 MByte RAM, illetve egy 160 gigás merevlemez tartozik még a felszereltséghez. Mindkét rendszeren az Ubuntu 7.04-es verziója fut, melyekért 774 (Inspiron 1420N), illetve 450 (Inspiron 530N) dollárt kell fizetniük az érdeklődőknek.

A Dell képviselői bejelentették, hogy a közeljövőben az Egyesült Államokon kívül is forgalomba hozzák a linuxos számítógépeket, azt viszont nem közölték, hogy erre mikor kerül sor.