A Samsung bemutatta Blu-ray/HD DVD hibrid lejátszóját

Milkovits Gábor, 2007. július 29. 07:48

Az LG hibrid lejátszója után a Samsung is bemutatta Blu-ray és HD DVD nagyfelbontású kéklézeres lemezek lejátszására egyaránt alkalmas készülékét, a BD-UP5000 Duo HD Player-t.

A hibrid asztali lejátszó a cég felső kategóriás készüléke lesz a kéklézeres HD termékcsoportban, beépített Hollywood Quality Video (HQV) processzorral, 1080p felbontású hagyományos DVD-lejátszással, valamint HDMI 1.3 video/audio csatlakozófelülettel. Az eszköz ára ehhez mérten 1049 dollár lesz, és az idén év vége felé kerül forgalomba az Egyesült Államokban. Fontos újítás, hogy az úttörő LG BH100-tól eltérően a Samsung hibrid készüléke nemcsak a Blu-ray formátumhoz tartozó BD-Java-t, hanem a HD DVD HDi-alapú interaktív menürendszerét is támogatja.

Eközben a kéklézeres formátumok csatájában a film- és készülékeladások alapján jelenleg a Blu-ray áll nyerésre, amiben nagy szerepet játszik a Playstation 3 játékkonzol a maga beépített Blu-ray meghajtójával. Az asztali készülékeknél ugyanakkor még mindig a HD DVD szerepel jobban, habár a belépő szintű Blu-ray lejátszók egyre inkább árban is felveszik a versenyt vetélytársaikkal. Ha egyik formátum sem arat egyértelmű győzelmet a közeljövőben, úgy a hibrid készülékeknek lehet jövője, legalábbis a következő generációs holografikus technológia bevezetéséig.