2008-ra az európai telefonhívások fele mobilon történik majd

Milkovits Gábor, 2007. július 31. 20:16

Az Analysys piackutató felmérése szerint jövőre az Európában zajló telefonbeszélgetések mintegy fele mobiltelfonon bonyolódik majd.

A mobiltelefonra történő átállás a skandináv országokban a legszembetűnőbb; Finnországban például 2006-ban a hívások 74,6%-a történt mobilon, de még Németországban is, ahol a vezetékes telefonálás leginkább őrzi pozícióit, 24,3% volt a mobiltelefonos beszélgetések aránya, 6%-kal több, mint egy évvel korábban. Mivel az Európai Unió országaiban gyakorlatilag 100 százalékosnak tekinthető a mobiltelefonok elterjedtsége, a növekedést elsősorban a mobilbeszélgetések egyre alacsonyabb árai gerjesztik.

Figyelemre méltó adat, hogy az Analysys beszámolója szerint a mobilbeszélgetések arányának növekedésével a telefonhívások mennyisége nem nő, azaz a vezetékes beszélgetések száma ugyanennyivel csökken. Mindez intő jel lehet azoknak a szolgáltatóknak, amelyek elsősorban a vezetékes telefonálásból szeretnének megélni, és nem helyeznek elegendő hangsúlyt a kiegészítő alkalmazásokra, például a szélessávú internetre és az ehhez kapcsolódó megoldásokra.