JPEG szabvány lehet a Microsoft HD Photo formátuma

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 1. 18:05

Az elkövetkező hónapokban 16 amerikai szabványügyi hatóság dönt arról, hogy a Joint Photographic Experts Group szakmai csoport elfogadja-e szabványként a Microsoft HD Photo digitális képformátumát.

A Microsoft először Windows Media Photo néven dolgozta ki a specifikációt, amelynek támogatását beépítette új Windows Vista operációs rendszerébe. Később a nagyobb elfogadottság érdekében az eredetileg korlátozott licencfeltételeket jogdíjmentessé tette, a formátum nevét pedig HD Photóra változtatta. A mostani szabványosítási eljárás előtt a HD Photo a JPEG XR nevet kapta, ami egyrészt ismerőssé teszi a gyártók és felhasználók számára, az XR rövidítés pedig a megjelenített tónusok nagyobb számára utal. Az eredeti JPEG ugyanis a legtöbb digitális fényképezőgép 12 bites nyers képeit 8 bitesre redukálja, ami miatt sok részlet elvész, különösen az arc fény-árnyék játékából, vagy a fehér ruhák gyűrődéseiből. A JPEG XR viszont színárnyalatonként 16 vagy akár 32 bit adatot tud visszaadni.

A JPEG XR sikeréhez persze a szabványosítás mellett elengedhetetlen a készülékgyártók támogatása is, ám a Microsoft már korábban jelezte, hogy sikerült megállapodást kötnie a Hasselbladdal, a Foveon képszenzorgyártóval, illetve a képfeldolgozó csipeket gyártó ARM és Novatek Microelectronics cégekkel. A professzionálisabb szegmens számára már korábban kidolgoztak egy jobb képminőséget adó tömörítési formátumot is JPEG 2000 néven, ez azonban nem bizonyult sikeresnek. A Microsoft reményei szerint a JPEG XR egyesítheti a kétféle formátum előnyeit.