Microsoft: piacnyitás az Open XML szabványosításával

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 28. 08:41

Az Open XML dokumentumformátum szabványosításával a Microsoft a piac felé szeretne nyitni, bemutatni azt, hogy minden partnerét és ügyfelét egyformán kezeli, s egyenlő hozzáférést nyújt számukra az Office irodai csomag állományformátumainak specifikációja tekintetében - mondta Lerch Attila, a magyarországi leányvállalat üzletfejlesztési igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: az International Organization for Standardization (ISO) nemzetközi szabványügyi szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben bemutatott fájlformátumát.

Magyarország júniusban kötelezte el magát a szabványosítás mellett, a Magyar Szabványügyi Testület illetékes bizottsága 8:3 arányban szavazta meg az Open XML szabvánnyá emelését.

Az igazgató kifejtette: a folyamat jól halad, mivel a napokban a Német Szabványügyi Hivatal határozott úgy, hogy kiegészítésekkel támogatja az Open XML szabványosítását. Augusztus 23-i ülésén az USA nemzeti szabványügyi hivatala hasonlóképpen több mint kétharmados többséggel döntött az Open XML szabványosításának támogatásáról.

Lerch Attila elmondta: a nemzetközi szabványosítás piaci előnyökkel is jár, mivel ha egy cég a szabványnak megfelelő terméket hoz létre, azt könnyebben el lehet adni például egy állami beszerzési pályázaton, mint a nem szabványosat.

Aláhúzta: nagyon sok mérnöki munka van a Microsoft Office nyílt formátumának kifejlesztésében, s azzal, hogy az ISO befogadja ezt szabványként, mintegy elismeri a Microsoft erőfeszítéseit.

A Microsoft 2005 őszén jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentumformátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket.  Az Open XML specifikációt még 2005 novemberében benyújtották az Ecma Internationalhez, amely decemberben létrehozta a dokumentumformátum szabványosításáról döntő TC45-ös bizottságot, amely rendszeresen tart egyeztetéseket. Amennyiben a tagországok többsége támogatja az Open XML-t, abból legkorábban 2008 elején lehet szabvány.