Világrekord: 304 kilométeres WiFi kapcsolat 5 GHz-en

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 28. 10:03

Európában állították fel az 5 GHz-es WiFi kapcsolat távolsági rekordját, a legmeglepőbb azonban talán az, milye könnyen ment a hálózat felállítása.

Az Italian Center for Radio Activities (CISAR) szakemberei az olasz szárazföld és Szardínia szigete között állítottak fel világrekordot.

Az 1981-ben rádióamatőrök által alapított nonpofit CISAR-nak az Ubiquiti Networks XR5-ös rendszerének segítségével sikerült létrehozniuk a kapcsolatot. Az abszolút távolsági rekord ugyan nagyobb, ám ez az első ilyen távolságra kiépített 5 GHz-es hálózat, mely ráadásul igen használható, 5 MBps sebességű adatforgalmat biztosít. A rádióamatőrök szerint a legmeglepőbb éppen az volt, hogy milyen gyorsan sikerült kiépíteniük a kapcsolatot, ami szerintük nagyban az Ubiquiti fejlett megoldásainak köszönhető. A szardíniai antennát az 1740 méter magas Monte Amiata tetején helyezték el.

Jelenleg a hálózat a CISAR szardíniai és Róma melletti tagjainak kapcsolattartását segíti, ám a jövőben nyilvánossá tennék a hálózatot, például részt kaphatna a katasztrófaelhárító szervek munkájában a szárazföld és a sziget erőfeszítéseinek összehangolásában.