Technológiák és szabványok vizsgálata a 4G megvalósításához

forrás Prim Online, 2007. augusztus 28. 12:37

A Samsung a szöuli Shilla Hotelben rendezi meg augusztus 27-28-án az "Ötödik éves Samsung 4G Fórum, 2007”-et. 26 ország több mint 130 ágazatvezetője, tudományos és szabványügyi szervezete és szolgáltatója vitatja majd meg a 4G-s elképzeléseket és stratégiákat.

Az idei Samsung 4G Fórum az első alkalom lesz, hogy a 4G technológia mindhárom fő jelöltje - az IEEE 802.16m (Mobile WiMAX), a 3GPP2 Ultra Mobile Broadband (UMB) és a 3GPP Long Term Evolution (LTE) – előnyei és hátrányai egyszerre, egyetlen helyszínen kerülnek megvitatásra. Valamennyi technológia promócióját a 4G technológia erős támogatóiként ismert Sprint-Nextel, Qualcomm és T-Mobile végzi majd.  A múltban a 4G technológiát különálló fórumok és konferenciák tárgyalták meg, egymástól függetlenül. Ez a fórum azonban valamennyi résztvevőjének bőven biztosít majd lehetőséget arra, hogy nyíltan megvitassa a különböző 4G technológiákat, és a mindenki számára legmegfelelőbb és leghatékonyabb megoldásra rátalálva segítsen megvalósítani az elképzelt 4G-s világot.

Két vitafórumra kerül majd sor a következő témakörökben: „A WRC-07 hatása az IMT-Advanced szolgáltatásokra és szabványokra”, valamint „Az IMT-Advanced szolgáltatások és technológiák jövője”.

A 4G lehetséges technológiáinak értékelése mellett a fórum fontos lehetőséget jelent majd a 4G szolgáltatások lehetséges frekvenciatartományával kapcsolatos kérdések megvitatására, mivel a frekvenciatartományok kiosztását a World Radio Communication Conference (WRC) végzi majd el 2007 októberében.

Az előző, 2006-os fórumhoz hasonlóan idén is sor kerül a világ első 4G-s mobil technológiájának demonstrációjára. A kommersz PCMCIA-kártyát alkalmazó „Mobile WiMAX Wave 2” demonstrációjára most először kerül sor azóta, hogy a Samsung idén év elején a 3GSM Világkongresszuson bemutatta a technológiát. A már meglévő Mobile WiMAX technológia és a 4G technológia adatátviteli sebességeinek összehasonlítására videojátékok segítségével kerül sor. Kiállításra kerülnek majd a legújabb Mobile WiMAX terminálok és PCMCIA-kártyák is.

Az úgynevezett „IMT-Advanced” 4G technológia jelenleg a legfejlettebb jövőbeli mobil távközlési rendszer, amely fix környezetben akár 1 Gbps, mobilkörnyezetben pedig 100 Mbps adatátviteli sebességet biztosít.