Új flashmemória-szabványon dolgozik a mobiltelefonipar

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 14. 19:34

A világ hét vezető mobiltelefongyártója által támogatott kezdeményezés egy új, gyorsabb flash alapú, kifejezetten mobilokra szabott memóriatípus kidolgozásán fáradozik, a formálódó szabvány valóban hihetetlenül gyors lesz, és az UFS névre fog hallgatni.

A többek között a Nokia, a Sony Ericsson és a Samsung Electronics által is támogatott Universal Flash Storage (UFS) egy álatalános, hordozható eszközökhöz készült memóriatípus lesz. Elsősorban a mobiltelefonok igényeit tartja szem előtt, de értelemszerűen a többi hordozható eszközben, például digitális kamerákban és médialejátszókban is helyet kaphat. A fejlesztőket két szempont vezérli, minél kisebb méretben minél nagyobb kapacitás elérése, másrészt egy legalább ilyen fontos szempont, az elérési, írási sebesség jelentős emelése. E nélkül ugyanis lehetetlenné válik az egyre nagyobb médiafájlok kezelése és a 3G, 4G, 5G hálózatok fejlődése.

A fejlesztésében a memóriák és chipek szakértői is részt vesznek, mint például a Texas Instruments, vagy az STMicroelectronics, vagy a memóriagyártó Micron Technology, így a tervek szerint sikerül egy valóban modern megoldással előállni. A tesztek mindenesetre bíztatóak, a várhatóan 2009-ben véglegesített UFS használatával egy 90 perces filmet a korábbi kényelmetlen 3 perc helyett mindössze néhány másodperc alatt menthetünk el, ami már valóban eléri a felhasználók által elvárt használhatóságot.