Adatszivárgás ellen a bankok is védhetők

forrás Prim Online, 2007. szeptember 16. 12:02

Egy banknál ritkán hallunk titkos, illetve bizalmas információk kiszivárgásáról, mégis a bankok számára is reális kockázatot jelent az adatszivárgás.

Sokan a felelősségre vonás elkerülésének biztos tudatában hajlamosak visszaélni a munkakörükhöz kapcsolódó belső jogosítványokkal és lehetőségekkel. A védekezést nehezíti, hogy az operációs rendszerek egyre nagyobb szabadságot engednek az új technológiát képviselő adathordozók és kommunikációs eszközök használatában. Ez a sok szempontból nagyon hasznos lehetőség azonban egy néhány száz munkaállomást üzemeltető bank esetében már nagy kockázatot jelent. A külső eszközök csatlakoztatásának támogatását kihasználva ugyanis kontrollálatlan módon köthetők össze a számítógépekkel digitális fényképezőgépek, kéziszámítógépek, zenelejátszók vagy USB memóriák, amelyek "célirányos felhasználással" kitűnő eszközök lehetnek a többnyire csak jelszavas védelem észrevétlen kijátszására.

Az Atigris Informatika által forgalmazott Securewave Sanctuary elnevezésű szoftver rendszer lehetőségeket biztosít a fent jelzett problémák megoldására, azaz a hivatali adatáramlás központi menedzselésére, illetve a nem kívánt eszközhasználat korlátozására. Alkalmazása segítségével az informatikai rendszer valamennyi felhasználójára és adatkapujára egyedi biztonsági rendszabályok érvényesíthetők, az egyes adatkapukon keresztül megvalósult adatforgalom tartalmilag is vizsgálható. Minden fájl megnyitásának, másolásának és módosításának az időpontja nyomon követhető. A szoftver nemcsak képes megakadályozni a fájlok külső adathordozóra - például mobiltelefonra, memóriakártyára, CD-re vagy USB memóriára - másolását, hanem értesíti is a rendszergazdát, hogy valaki próbálkozott. A vezetők a teljes tiltás helyett a munkakörhöz igazodva szabályozhatják, ki írhat adatot floppyra, CD-re, USB kulcsra vagy más külső eszközre. A rendszer a dokumentumok neve mellett akár a teljes kimenő tartalmat is tárolhatja, ezáltal utólag is pontosan visszakereshetők a kiírt adatok.

Ma Magyarországon már több pénzintézet is használja a Securewave rendszert.