Samsung SSD SATA II interfésszel

Milkovits Gábor, 2007. november 6. 08:35

A Samsung bemutatta következő generációs SSD flash szilárdtest-lemez meghajtóit, amelyek SATA II csatlakozófelülettel rendelkeznek és részben emiatt jóval gyorsabbak elődeiknél.

A 64 GB-os flash háttértárak 50 nanométeres, 8 gigabites SLC flashmemória-csipekből készültek és 2,5”, illetve 1,8” kivitelben kerülnek majd forgalomba. A Samsung legújabb NAND technológiája a SATA II interfésszel párosulva 100 MB/s-os szekvenciális írási és 120 MB/s szekvenciális olvasási sebességet biztosít. Összehasonlításképpen, az előző generációs 64 GB-os termék esetében ezek az adatok 45 és 65 MB/s, a legelső 32 GB-os modellnél pedig mindössze 30 és 53 MB/s voltak.

Miközben az SSD flash szilárdtest-lemez meghajtók számos előnnyel bírnak és a Samsung mellett olyan gyártók építik be őket noteszgépeikbe, mint a Dell vagy az Alienware, az eszközök több száz dolláros ára még mindig visszariaszthatja a hétköznapi vásárlókat, különösen ha összehasonlítjuk az azonos teljesítményű merevlemezes meghajtók áraival. A dél-koreai gyártó új SATA II SSD meghajtói a jövő év elején kerülnek sorozatgyártásba, a forgalmazásról és a várható árról azonban egyelőre nem közöltek információt.