NEC: virtuális PC központ a hazai piacon

Kovács Attila, 2007. november 8. 19:47

November 8-án, Budapesten, közös Szinva Net-NEC sajtótájékoztató keretében mutatták be az NEC Computers bemutatta az IP telefóniával integrált új virtuális PC központját (VPCC).

Elhangzott, hogy a VPCC allkalmazásával rövid távon és jelentősen csökkenthetők a cégek számítógépes hálózatának üzemeltetési költségei, az áramfelhasználási kiadások pedig már az első évben akár 60%-kal redukálhatók. Vinnai János, a NEC-disztribútor Szinva Net Kft. ügyvezető igazgatója megnyitójában hangsúlyozta: a kft. három éven belül jelentős értékesítési eredményeket vár a VPCC hazai megjelenésétől, hiszen a virtuális PC megoldás iránt élénk érdeklődés mutatkozik az oktatási, kormányzati, egészségügyi, banki és munkaügyi szektorból, illetve alkalmazása perspektivikus a korszerű elektronikus könyvtári szolgáltatásban is.

Az NEC VPCC egy innovatív hardver- és szoftvertermék virtuális munkaállomása, egyesítve a számítástechnikát és internetes telefont. A hang és az adat lefedésével a Virtual PC Center vékony kliens architektúrája könnyebbé teszi a munkaállomás adminisztrációját, mialatt csökkenti a kiadásokat és biztonságosabbá teszi az adatáramlást. Az eszköz teljes mobilitása mellett a felhasználó bárhonnan elérheti eredeti munkakörnyezetét. Az új generációs eszköz gyakorlatilag egy kliens segítségével ötvöz egy PC multimédiás hátteret.

A VPCC megoldás architektúrája négy kulcsfontosságú pilléren nyugszik

1. Kliens munkaállomás. A felhasználónak hozzáférése van egy erőteljes, vékony klienshez video- és audioformátumok forgalmának kezelése céljából, ami a US100-nak köszönhető (úgy mint egy statikus munkaállomás és a TCM160 mobiltelefon). A telefonfejszett közvetlenül csatlakoztatható a US100-hoz, ami engedélyezi a „peer-to-peer” kapcsolatokat belsőleg és kikerüli a VoIP szervert.

2. Virtuális szerver. Ezek NEC 5800-akból álló 120 Ri2 szerverek (2U bővítőhely, dual-processzorral felszerelt  rendszerekkel), ahová a vékony kliensek kapcsolódnak. Ez a szerver VMware-rel van ellátva, lehetővé téve minden PC-felhasználó számára, hogy elérje a saját Microsoft Windows Professional környezetét az összes felhasználói programmal és VoIP szoftverrel. A felhasználó adatait a szerveren vagy a NAS-on vagy a SAN-on  lehet tárolni. Minden szerver maximum 20 virtuális klienst tud támogatni.

3. Adminisztrációs szerver. Egy egyszerű Sigma rendszerkonzol, ami egy NEC Express5800 Ej szerver (1 processzoros rendszer, ami Windows 2003-at futtat). Ez fenntartja a virtuális PC egyéni beállításait, emellett pedig megengedi szoftver csomagok és patchek installációját is.

4. NEC SV7000 IP-telefon szerver, amely hang IP vonalon keresztül szervizt biztosít, és 16000 kapcsolatig támogatja a szervizt.

Az NEC mgjelent képviselője is megerősítette: biztos abban, hogy ezzel az eszközzel a japán vállalat növelni tudja piaci részesedését a virtuális PC-k terén. Az IDC szerint ez a piac évente több mint 22%-al nő és 2010-re a munkaállomások mintegy 12%-át fogja képezni.