Beszélő papír

Genda Csongor Zoltán, 2007. november 30. 20:15

Egy hawaii cég kifejlesztett egy olyan szoftvert, amelynek segítségével rá lehet nyomtatni a papírra egy rövid hangüzenetet tartalmazó vonalkódot.

Vajon milyen is volt a hangja a gyermekemnek kiskorában? De jó volna ismét hallani, nem csak a fotóját látni... Ezek a gondolatok foglalkoztatták a Labels That Talk (LTT) nevű cég vezetőjét, Ken Berkunt, aki végül megoldást talált a problémára. A megoldás a beszélő papír, melyet egy vonalkód segítségével lehet szóra bírni. Berkun elmondása szerint a kereskedelemben már régóta használatos vonalkódok nyolc kb-nyi adatot tudnak befogadni, s ez megfelelő sűrítés mellett hozzávetőlegesen tíz másodperc hanganyagot jelent. Az LTT azonban ennyivel nem elégszik meg, el szeretnék érni, hogy húsz másodpercnyi szöveget lehessen rányomtatni egy fotóra vagy bármely más papírlapra. A vonalkódot aztán egy szkennerrel vagy egy megfelelő mobiltelefonnal le kell olvastatni, és máris meghallgatható az azon tárolt szöveg.

Ken Berkun cége már tárgyalásokat folytat néhány nyomtató- és szkennergyártó vállalattal a technológia adaptálásáról, ám egyelőre nem lehet tudni, mikor jelennek meg a vonalkódból hangot kiolvasó szoftverrel ellátott készülékek a kereskedelmi forgalomban.