Symantec: tanácsadó oldal a családok online védelmére

forrás Prim Online, 2008. január 15. 14:03

A Harris Interactive által 2007-ben lefolytatott közvélemény-kutatás rámutatott, hogy tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) szerint szülei többnyire tudják, mit tesznek a neten, de semmilyen szabályhoz nem kötik azt, míg 37 százalékuk szerint a szüleiknek fogalmuk sincs erről. Ráadásul tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) azt is jelezte, hogy az internetes durvaság valamilyen formájával találkozott az elmúlt évben.

A 13-17 éves korosztály a társadalom online generációi közé tartozik – ők nap mint nap használják az internetet, a mobiltelefont, az azonnali üzenetküldési szolgáltatásokat, hogy a tanulmányaikhoz szükséges információkat megszerezzék, elolvassák a legfrissebb híreket, illetve szélesebb körben kommunikáljanak kortársaikkal. Könnyen hozzá is férhetnek ezekhez az elektronikus kommunikációs eszközökhöz az iskolákban, otthon, ismerőseiknél, könyvtárakban, illetve WiFi hozzáférést biztosító helyeken. A modern kommunikációs eszközök használata során azonban kellemetlen élmények is érhetik őket, olyan cselekedeteket követhetnek el ellenük, amelyek során visszaélnek személyes adataikkal, jogosulatlanul használhatják fel fotóikat, a személyükre vonatkozó információkat, pletykák, rosszindulatú támadások célpontjaivá válhatnak.

A Symantec családi oldalt indított azzal a céllal,  hogy segítsen a szülőknek útmutatást adni internetet használó gyermekeik számára. A Symantec segítséget nyújt abban, hogy a szülők gyermekeiket és családi számítógépüket biztonságban tudhassák az interneten, és megbizonyosodhassanak afelől, hogy tudatos internet-felhasználó válik gyermekeikből. A Symantec forrásanyagainak segítségével és a szülők irányításával, felügyeletével az internet biztonságos, élményekben gazdag közeget jelenthet a gyermekek számára a kutatáshoz, tanuláshoz, kommunikációhoz és társasági élethez. A Norton családi oldalán a szülők többek között az alábbi témákban találhatnak cikkeket és forrásanyagokat:

•    Hogyan védjük magunkat és családunkat? – A MySpace-szel, a YouTube-bal és a többi kapcsolatépítő hellyel, az internetes morállal, a titkossággal, a biztonságos böngészéssel, a közvetlen üzenetekkel és a netes játékokkal kapcsolatos tanácsok.
•    Beszéljük meg a gyerekkel! – A különböző korú gyerekekkel megbeszélendő, internetbiztonsággal kapcsolatos témáknak a felsorolása.
•    Szülői segédeszközök – A biztonságos böngészéssel és kereséssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel, jelentésekkel és információkkal, köztük egy havonta megjelenő biztonsági beszámolóval, a pénzügyi adatok ellopása utáni helyzet helyrehozásához szükséges gyakorlati tanácsokkal, az adathalászat elleni javaslatokkal, valamint a vírusoktól, veszélyforrásokról és egyéb támadásokról szóló legfrissebb hírekkel vértezi fel a szülőket.

A Symantec felhasználói forrásanyagai és jótanácsai a http://www.symantec.com/hu/hu/norton/themes/familyresource/ linken érhetők el. Akik tesztelni szeretnék ismereteiket az online fenyegetettségekről, illetve a felhasználók internetes szokásairól, a Norton Cyber Smackdown elnevezésű, angol nyelven elérhető játékban kipróbálhatják tudásukat a http://www.cybersmackdown.com/ címen.