Kétnapos robotverseny sms-szavazással Bécsben

forrás Prim Online, 2008. január 25. 14:24

Ötödik alkalommal rendezik meg az autonóm és mobil robotok legnagyobb versenyét, a RobotChallenge-t Bécsben. A kétnapos rendezvényre mintegy száz versenyzőt várnak Európa minden részéről.

Az Innovatív Számítástechnikai Tudományok Ausztriai Társasága (InnoC) és a Bundesrechenzentrum április 5-6. között tartja immár hagyományszámba menő versenyét, a RobotChallenge-t Bécsben.
Az idén először kétnaposra tervezett rendezvényen várhatóan mintegy száz robot méri majd össze tudását és erejét. A versenyzők hét versenyszámban – Parallel Slalom, Slalom Enhanced, Sumo, Puck-collect, Freestyle - indulhatnak.
A Parallel Slalomban egy fekete vonalat kell követniük a robotoknak, míg a Slalom Enhanced-nél már alagutak, megszakítások és egyéb akadályok nehezítik a pályát.
A közönség egyik nagy kedvence a szumó, amelynél egymást kell kiszorítaniuk a körből a robotoknak. Újdonság, hogy immár három kategóriában feszülhetnek egymásnak: a Micro-Sumoban 100 grammig, a Mini-Sumoban 500 grammig, a Standard-Sumoban pedig 3 kilogrammos súlyig lehet nevezni.
A különösen rafinált fejlesztéseknek találták ki a Freestyle-t, amelyben mindenki résztvehet önjáró kreálmányával. Ebben a kategóriában - idén először – a közönség dönthet a legeredetibb és legkreatívabb robotokról sms-szavazás segítségével.
Szintén a hagyományos versenyszámok közé tartozik a Puck-collect, amelynél színes korongokat kell felszedniük és a „házba” vinniük a robotoknak.
A verseny egyébként a résztvevők és a közönség számára is ingyenes, a versenyzők március 9-ig jelentkezhetnek a www.robotchallenge.at-n.