Mobilhálózatot épít a NASA a Holdon

Genda Csongor Zoltán, 2008. március 3. 19:04

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a brit űrutazási ügynökséggel (BNSC) karöltve mobilhálózat létrehozását tervezi a Holdon, mellyel az a céljuk, hogy könnyebbé tegyék a jövőbeni holdbázison élők egymás közötti kommunikációját.

A NASA közleménye szerint 2012-ben indítják útjára a MoonLite névre keresztelt projektet, melynek keretein belül műholdak segítségével kívánják kiépíteni a hozzánk legközelebb lévő égitesten a telekommunikációs infrastruktúrát. A két űrügynökség már idén nyáron megkezdi az együttműködést, hogy 2012-re kidolgozzák a mobilhálózat telepítésének ütemtervét. A BNSC egyik szóvivője közölte, hogy 2020-ban már szeretnék beüzemelni a rendszert, amely lehetővé tenné nem csupán az ott élő emberek közötti, hanem a Föld és holdbázis közötti kommunikációt is. Az újonnan épülő hálózat igencsak gyenge le- és feltöltési sebességet fog biztosítani (2-3 KBit/s), az egyszerű telefonhívások lefolytatására azonban tökéletesen megfelel majd.

Kezdetben a Hold déli pólusát fogják lefedni, s ha a későbbiekben igény lesz rá, akkor további műholdakat állítanak majd pályára, hogy még nagyobb területen lehetővé tegyék a mobilinfrastruktúra használatát.