NHH - térkép a szándékolatlan mobil roamingról

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 13. 09:56

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) összeállít egy olyan térképet, amely feltünteti azokat a főként határ menti országrészeket, amelyeken a felhasználók készüléke már a szomszédos ország mobilszolgáltatójának a jelét veszi, s emiatt nagy a veszélye a szándékolatlan mobil roamingnak.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerdán Sopronban sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta: a határ mentén, de még a magyar területen tartózkodó felhasználók tapasztalhatják ezt a jelenséget, s ha nem figyelnek oda, máris plusz költségek terhelik őket. Az NHH térképe abban segít majd eligazodni, hogy hol találhatók ezek a területek.

Az eseményen Dömötörné Ács Katalin, az NHH főigazgató-helyettese is közölte: hivataluk fő feladata a fogyasztók érdekeinek védelme. Ennek legeredményesebb módja az egészséges verseny, mikor is a sokszínűséget megőrizve a szolgáltatók jó minőségben, egymással versenyezve, minél alacsonyabb áron nyújtják a szolgáltatásukat.

Az NHH tanácsa évente elemzi a piacot, és kijelöli azokat a szolgáltatókat, amelyek jelentős piaci erővel bírnak (jpe). Ezek tevékenységét különös figyelemmel kísérik. Természetesen azt is figyelik, hogy ezek a szolgáltatók mennyire teszik lehetővé az ügyfeleiknek a szolgáltató-váltást.

Márton György, az NHH szóvivője az eseményen a piaci tendenciákról kifejtette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól látható, hogy a vezetékes telefon lassan, de biztosan visszaszorul. Tavaly év végén 3,251 millió vezetékes előfizetés volt, 109 ezerrel, 3 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban. Ugyanakkor a mobiltelefon-előfizetések száma 11,030 millió volt, ami 1,064 millióval, 10,68 százalékkal nőtt egy év alatt. A szélessávú vezetékes hozzáférés is jelentősen bővült: 2007 év végén 1.325 millió volt, 340 ezerrel, 33 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Márton György elmondta azt is, hogy az év végére, karácsonyra megjelenhet az első földfelszíni digitális tévészolgáltató: ennek köszönhetően a lakosság azon 20 százaléka, amelyik földi antennával jelenleg mindössze három csatornát tud nézni, a digitális televíziózás megjelenésével és egy dekóder segítségével 8-10-et tud majd fogni.