11 százalékos PC-piaci növekedési kilátások 2008-ra

Kiss Ádám Zoltán, 2008. március 26. 08:22

A Gartner szerint a globális PC-piac növekedése továbbra sem áll meg, és a nyomott árak ellenére ennek egy része valós bevétel formájában is megmutatkozik majd.

Az elemzőcég jóslata szerint a szektor bővülése világszerte eléri a 10,9 százalékot, és az értékesítések egyben bevétel-növekedést is jelentenek majd. A nagyobb kínálat, nyomott árak miatt ez természetesen nem lesz azonos az eladások növekedésének ütemével, ám még így is 6 százalékos bővülésre számítanak 2007-hez képest. Ez mindenképpen kedvező, különösen az ezredforduló utáni piactúltelítődés után. A várakozások szerint 293 millió gép kel majd el idén, és hogy ez mennyire soknak számít, azt jól érzékelhetjük a 2003-as, annak idején rekorddöntő 152,6 milliós értékesítések tükrében. A legnagyobb mértékű javulást az új piacokon idén is a karácsonyi értékesítési időszakra teszik, ez a negyedév 2007-ben 22 százalékkal nőtt, és együttesen a feljövőben levő piacok a teljes forgalom majd 60 százalékát tették ki.

A várhatóan kedvező számok mögött idén sem a nyugati világ vásárlási kedvét kell keresni, hanem a hatalmas új piacok lendületét. Ezek közül kiemelkednek India és Kína városi jellegű területei. A távolabbi jövő is szép kilátásokkal kecsegtet, mivel újabb „lecserélési ciklus”-hoz érünk majd. Ez korábban tömegesen vásárolt PC-k nagyjából egy hullámban történő lecserélését jelenti. Az előző ilyen időszak 2004-2005 körül volt, a következő a gyártók örömére mégy csak most kezdődik, 2008-2010-re tehető.