Kétszeres sebességű EDGE a Nokia Siemens-től

Milkovits Gábor, 2008. március 27. 21:20

A Nokia Siemens Networks egy olyan szoftveres megoldással rukkolt elő, amellyel állítólag megduplázhatják az EDGE mobiltelefonos hálózati technológia adatátviteli sebességét.

Az EDGE Evolution platformra épülő kétszeres sebességű adatátvitel egész pontosan 592 kbit/s-ot jelent, és a hálózati eszközökkel foglalkozó vegyes vállalat szerint a harmadik negyedévtől lesz elérhető az általuk menedzselt EDGE hálózatokon. A cég azonban nem áll meg ennél az eredménynél, ugyanis a közeljövőben az EGPRS 2 sávszélességét is meg kívánják növelni. A tervek szerint a megoldás 1,2 megabit/s-os letöltési és 473 kbit/s-os feltöltési sebességet jelent majd. A szoftveralapú technológia előnye egyértelmű: a mobilszolgáltatóknak nem kell mindenütt nagy beruházásokkal új (UMTS, HSDPA) hálózatokat kiépíteniük ahhoz, hogy az előfizetők tömegeihez eljuttathassák a „3G-élményt”.

A rivális Ericsson 2009-re ígérte egy hasonló technológia bevezetését, szintén az iparág által tavaly elfogadott EDGE Evolution protokoll alapján. Az azonban még mindkét esetben nyitott kérdés, hogy a jelenleg kapható készülékek automatikusan, vagy szintén egyszerű szoftverfrissítéssel képesek lesznek-e az adatfolyam gyorsabb kezelésére.