Szerdán hirdet eredményt az ISO a Microsoft OOXML szabványosítási ügyében

Milkovits Gábor, 2008. április 1. 10:46

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) bejelentette, hogy április 2-án szerdán hirdeti ki a Microsoft Office Open XML fájlformátumának szabványosításával kapcsolatos szombati szavazás eredményét.

A Microsoft először tavaly szeptember elején vitte az ISO elé az ügyet, akkor azonban a gyorsított eljárásban szükséges 66 helyett csupán 53% igen szavazatot kapott, és a nemek is meghaladták a megengedett 25%-ot. A szoftveriparág szereplői, az internetes vállalatok és a civil szervezetek közül sokan ellenzik a Microsoft Office OOXML szabványosítását, mivel egyrészt nem látják biztosítottnak a szoftverplatform más fájlformátumokkal való együttműködését, másfelől pedig szerintük a lépés megkérdőjelezné a szabvány létjogosultságát, illetve értelmét. Létezik már ugyanis egy szabványosított fájlformátumokat tartalmazó irodai programcsomag, mégpedig a Sun által nyílt forráskódú alapokon kifejlesztett Open Office a maga ODF (Open Document Format) platformjával.

Az ODF eleve úgy lett kialakítva, hogy mindenféle fájlt kezelni tudjon, köztük a Microsoft Office-hoz tartozókat is. Mostanra a Microsoft is hasonló lépéseket tett az OOXML esetében, ami nyilvánvalóan megkönnyíti a formátum helyzetét az ISO előtt. A Microsoft elsősorban kormányzati megrendeléseket remél a szabványosítástól, illetve bátorítani szeretné a független fejlesztőket arra, hogy alkalmazásokat fejlesszenek irodai szoftvercsomagjához.