Nem felelnek meg az OOXML szabványnak az Office 2007 dokumentumok

Milkovits Gábor, 2008. április 21. 20:30

Alex Brown, az ISO Office Open XML elektronikus dokumentumszabványért felelős illetékese egy blogbejegyzésében azt írta, hogy a jelenlegi MS Office 2007-tel készített dokumentumok nincsenek összhangban az elfogadott szabvánnyal.

Brown a szabványleírásban meghatározott szigorú és átmeneti sémák alapján is tesztelte a Microsoft Office 2007 dokumentumokat, ám azok egyik esetben sem mentek át a vizsgán. Ennek okát a szabványügyi szakember hamar megfejtette; az egy hónappal ezelőtti második ISO-szavazás előtt ugyanis a jobb esélyek érdekében módosítottak az OOXML specifikációkon, és azok ebben a módosított formában kerültek végül elfogadásra, ISO/IEC 29500 szabványként. A gyakorlatban azonban ezeket a változtatásokat a Microsoft nem vezette be az OOXML-alapú Office 2007 dokumentumok esetében, azaz ezek most nem felelnek meg a szabványnak.

Brown blogjában úgy nyilatkozott, természetesen bízik abban, hogy a Microsoft mihamarabb összhangba hozza az OOXML-alapú Office dokumentumokat az ISO szabvánnyal. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a szoftverkonszern ezt egyáltalán nem fogja elsietni, mások szerint viszont a redmondi cég ezúttal valóban ki szeretné aknázni a szabványosítást annak érdekében, hogy fenntartsa irodai szoftvercsomagjának hegemón helyzetét a piacon.

Brown azt tervezi, hogy hamarosan megismétli a tesztet a korábban szabványosított, nyílt forráskódú Open Document formátummal (ODF). Az eredményre állítólag ő maga is kíváncsi.