A billentyűzetünk piszkosabb, mint a WC

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 2. 19:06

Brit fogyasztóvédők bebizonyították, hogy egy munkahelyen nem az illemhelyiség, hanem a számítógépes billentyűzetek a legfertőzőbbek.

Tucatjával olvastunk már a mobiltelefonra lerakódott szennyedőzésekről szóló cikkeket, ezek némelyikében általában megemlítik a szerzők, hogy a perifériás eszközökön is rendkívül sok baktérium megtapad, most azonban kifejezetten ezzel foglalkozik a brit fogyasztóvédők tanulmánya.

A dokumentum szerint a sokak által használt irodai klavítúrákon több kórokozó található, mint a wécéülőkén. A szakemberek 33 billentyűzetet vizsgáltak meg, ezek közül négyről megállapították, hogy az egészségre káros baktériumokat hordoznak, egyet pedig a különösen veszélyes kategóriába soroltak. Többek között olyan kórokozókat találtak a beviteli eszközökön, mint Staphylococcus, Streptococcus, kólibacilus stb. Ezek ételmérgezéseket okozhatnak és különböző krónikus betegségeket idézhetnek elő. Egy korábbi felmérés szerint egy nagyvárosban az irodaházakban lévő számítógépes beviteli eszközökre havonta 1.89 gramm piszok rakódik le, ezek egy része por, nagy része ételmaradék, ám izzadtság, köröm és kisebb rovarok is bekerülnek a gombok közé.

A tanulmány készítői ezért azt javasolják a felhasználóknak, hogy rendszeresen tisztítsák meg az általuk használt billentyűzetet, lehetőleg alkoholos ronggyal töröljék jól át munkaeszközüket. Újabban lehet kapni kifejezetten a számítógépes perifériás eszközök fertőtlenítésére szolgáló speciális oldatokat is.