Frissült a Microsoft Silverlight

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 21. 09:02

A Microsoft közvetlenül az Adobe Flash Player 10 béta verziójának elérhetővé válása után kiadta rivális szoftverének frissítését.

A Silverlight feladata az Adobe flash alkalmazásai szinte egyeduralkodói pozíciójának megtörése. A jelenleg 1.0-s verziónál tartó szoftver nem csak a Microsoft böngészőin használható, sőt a versenyképesség érdekében a Windows operációs rendszerek világán kívül is alkalmazható. A Microsoft Silverlight Windows, Macintosh, XP Home Edition, XP Professional, Vista Home Basic, Vista Home Premium, Windows Server 2003 Standard x64 Edition, valamint Windows Server 2003 Standard Edition (32-bit x86) változatokban is létezik.

A jelenlegi frissítés nem javítás, sokkal inkább a platform vonzerejét hivatott növelni. Az új, 1.0.30401.0 számú változat javított médiakezelést tartalmaz, külön támogatással az ASX fájloknak. Szintén újdonság, hogy felkészítették a platformot az Apple OS X v10.5 (vagyis a Leopard) támogatására, így a Mac-tulajdonosok is gördülékenyebb médiakezelést kapnak a szoftvertől. A Microsoft által következő generációs élmények megjelenítésére szánt Silverlight beérését jelzi, hogy a frissítéssel bővült a telepítéshez választott nyelvek listája is. A szoftver a cég külön Silverlight oldaláról tölthető le.