Érintőképernyős megoldás a Microsofttól, érintőképernyő nélkül

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 23. 09:04

A Microsoft új humáninterfész-technológiáinak bemutatóján egy olyan érintőképernyős rendszert szemléltettek, mely valójában a megszokottól eltérő technológiát alkalmaz, így jóval olcsóbb lehet, mint jelenlegi versenytársai.

Az érintőképernyős eszközök száma hónapról hónapra növekszik, és ahogy ez a technológia terjed a mobilok és médialejátszók körében, lassan a felhasználók is megszokják és igénylik jelenlétét. A legnagyobb gond azonban az, hogy ha nagyméretű kijelzőkön használják az eredeti technológiát, akkor igen drága panelekre van szükség. A Microsoft kutató- és fejlesztőrészlegének egyik mérnöke, Andy Wilson azonban egy teljesen más, sokkal olcsóbb változatot ígérő megoldással állt elő.

A rendszer a felhasználó számára teljesen úgy működik, mint a hagyományos érintőképernyős technológiák, ahol a megjelenítő panelbe építik be az érzékelőket. A Microsoft új LaserTouch technológiája azonban ennél sokkal olcsóbb, lézerekre és költséghatékony infravörös kamerákra épül. Ezek együttesen ugyanúgy képesek érzékelni kezünk, ujjaink mozgását, mint a jelenlegi, drágább technológiák. A megoldás előnye, hogy nagy felületen is működhet, és egyszerre több ellem mozgását is képes érzékelni, például mindkét kezünk mozgását. A kutatások célja a jövő számítógép-vezérlésének megtalálása, mellyel majd leváltható lesz a hagyományos billentyűzet és egér.