Az EU sürgeti az átállást az új internetes protokollra

Milkovits Gábor, 2008. május 31. 18:36

Viviane Reding, az Európai Bizottság informatikai és távközlési biztosa arra szólította fel az európai kormányokat és a legfontosabb weboldalak üzemeltetőit, hogy álljanak az új internetes címkezelő protokollra történő átállás élére.

Reding a felhíváshoz egy tervezetet is mellékelt, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re az európai internetezők 25 százaléka már az új rendszert használja. Jelenleg az internetes címek túlnyomó többsége az Internet Protokoll 4-es verzióját (IPv4) használja, ennek azonban vannak korlátai. Az IPv4 ugyanis egyszerre legfeljebb 4,3 milliárd címet tud kezelni, ezt a határt pedig előrejelzések szerint 2011-re eléri a világháló, köszönhetően a rengeteg műszaki újdonságnak, az intelligens világítási vagy fűtési rendszerektől az „okos árucímkékig”. Az új, 6-os verzió (IPv6) ezzel szemben gyakorlatilag korlátlan számú IP címet kezelhet zökkenőmentesen. A biztos arra figyelmeztet, hogy ha nem kezdjük meg időben az átállást, Európa válsággal lesz kénytelen szembenézni.

Az EB tervezete értelmében a tagállamok kormányainak minél előbb be kell vezetniük központi hálózataikon az IPv6-ot, emellett pedig a közbeszerzési eljárásoknál is kötelezővé kell tenniük a protokollnak való megfelelést. Reding követendő példaként említette a Geant-ot, a fontos európai kutatóközpontokat összekötő nagysebességű hálózatot, amely már most 100 százalékig IPv6-kompatibilis.