Megnyílt a Computex 2008 kiállítás és vásár

Széll Zoltán, 2008. június 3. 15:26

Ma délelőtt megnyitotta kapuját a Computex 2008 kiállítás és vásár (Taipei, Taiwan). Ez a rendezvény minden évben a világ legnagyobb elektronikai seregszemléje, amelyen magára valamit is adó CPU-, integrált áramkör-, alaplap- tároló- és egyéb komponenseket, valamit hordozható- és asztali PC-ket gyártó cége képviselteti magát. A vásáron a világ minden tájáról 1725 gyártó 4492 pavilonban – 53%-kal több mint 2007-ben - mutatja be a most bejelentésre kerülő, illetve később érkező termékeit.

A Computex 2008-at ebben az évben a vezeték nélküli hálózati technológiákat (WiMAX) használó új generációs hordozható számítógépekre, kézi számítógépekre és egyéb kézi eszközökre (mobiltelefonok és egyéb) „hegyezték ki”. Többek között az Asus és más gyártók bemutatják asztali és hordozható PC-éiket, valamint az Intel az Atom platformot.
 Olcsó „netbook”-okat vonultat fel a kiállításon az Asustek (Atom alapú 8,9 hüvelykes Eee PC 901 és 10 hüvelykes EeePC 1000), az Acer (8,9 hüvelykes Aspire sorozat), a Micro Star International (8,9 hüvelykes és 10 hüvelykes Wind noteszgépek), a Gigabyte Technology (8,9 hüvelykes M912X) és a Hewlett-Packard (8,9 hüvelykes Mini-Note 2133, VIA technologies C7-M processzorral).
A noteszgépek mellett még láthatók a Intel 4-es sorozatú lapkakészletei és a lapkakészleteken alapuló alaplapok. Az alaplapgyártók elsősorban a család grafikus magot tartalmazó tagjaira összpontosítanak.
 A kiállítók a vásáron bemutatják még a „Green IT” koncepción alapuló termékeket, kezdve a lapkáktól az alaplapokon át a PC tartozékokig, valamint a közhasználatú elektronikáig és a gépkocsi elektronikáig, de nagy teret kaptak a nap energiáját hasznosító eszközök, tüzelőcellák és LED-eket használó eszközök.