A világűrbe vágyik a Google-alapító

Milkovits Gábor, 2008. június 12. 08:37

Sergey Brin, a Google társalapítója ötmillió dollárt fektetett egy olyan társaságba, amely a jövőben magánvállalkozásban feljuttathatja őt a világűrbe.

A Space Adventures („űrkalandok”) elnevezésű cég nem valamely már meglévő űrprogramhoz szeretne csatlakozni, hanem ehelyett saját vállalkozásban tervez embereket egy eljuttatni a világűrbe. A saját építésű űrhajó orbitális pályán keringene egyelőre meg nem határozott ideig; becslések szerint a projekt legalább 35 millió dollárba kerülne, és ha összejön a pénz, nagyjából 2011-ben meg is valósulhat. A társaság a Brin-hez hasonló, kalandvágyó gazdag emberektől szeretné előteremteni a szükséges összeget és természetesen őket vinné föl az űrbe. Mindeddig civil űrturisták az orosz űrprogramhoz csatlakozva repülhettek, szintén dollármilliókért, ám cserében fönt tartózkodhattak a Nemzetközi Űrállomáson is. Egyikük a magyar származású elismert szoftvermérnök, Charles Simonyi volt, aki tavaly járt a világűrben.

Sergey Brin döntésével kapcsolatban hivatalos sajtóközleményt adott ki, amelyben kihangsúlyozza, hogy mélyen hisz a világűrrel kapcsolatos kutatásban, illetve az űrutazás kereskedelmi célú fejlesztésében, illetve nagyon várja a lehetőséget, hogy maga is kiléphessen a csillagok közé.