Archiváljuk képeinket, videóinkat - 200 évre

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 13. 18:39

Ha úgy érezzük, jól sikerült egy videófelvétel vagy fénykép, mostantól nem kell a néha már egy évtized alatt tönkremenő hordozókra bíznunk magunkat, a Delkin Blu-ray lemeze 200 évre garantálja becses értékeink megőrzését.

A bevezetésük idején szinte örökéletűnek mondott CD-kről hamar kiderült, hogy még gyári nyomású hangfelvételek esetében is néha már tíz év után tönkremennek. Ennek oka a korong felépítése, ami ebből a szempontból mind a CD, mind a hagyományos DVD, mind a megboldogult HD DVD, vagy Blu-ray DVD esetében ugyanaz. A fizikai hordozóként funkcionáló műanyag korongra egy vékony fémtartalmú, általában alumíniumötvözet réteget visznek fel, ezt pedig lakkozással védik meg a nedvességtől, fizikai behatásoktól. Míg maga a műanyag és a fémréteg meglehetősen stabil, a lakkozás már idejekorán hajlamos láthatatlanul megrepedezni és átengedni az oxigént, mindenféle használat nélkül is, így az óvatos kezelés sem védi meg az adatokat. A lakkréteg hiányossága miatt a fémréteg lassan oxidálódni kezd, jellemzően a külső szélek felől befelé haladva, roncsolva a biteket, bájtokat. Éppen ezért a Delkin a kissé félrevezető nevű Archival Gold Blu-ray lemezénél a lakkozásra koncentrált, és a lemez valójában nem tartalmaz aranyat.

A kisszériás, fokozottan minőségellenőrzött lemezek különleges védőrétege akár ötvenszer ellenállóbb a modernebb védőrétegeknél is, és nem csak a karcolásoknak, de az idő vasfogának is ellenáll. Az egyes, ötös, tízes és 25-ös kiszerelésben kapható lemez 25 GB kapacitású, és 4x-esen írható, így mindössze 23 perc alatt 200 évnyi nyugalmat biztosíthatunk magunknak és unokáinknak.