Beindult az első európai Wimax hálózat Amszterdamban

Milkovits Gábor, 2008. június 18. 21:30

A WorldMax nevű társaság megkezdte az első európai Wimax szélessávú vezeték nélküli internethálózat üzemeltetését a holland fővárosban.

Az Alcatel-Lucent által kiépített és részben az Intel által finanszírozott hálózat egyelőre csak Amszterdam belvárosát fedi le, a jövőben azonban a teljes országban szeretnék elérhetővé tenni a szolgáltatást. Ez Jeanine van der Vlist WorldMax-vezérigazgató szerint nagyjából 3000 adótorony telepítését jelenti, ami meglehetősen ambiciózus tervnek tűnik ha figyelembe vesszük, hogy a KPN, a vezető holland mobilszolgáltató például mintegy 4000 toronnyal üzemelteti GSM hálózatát. Az egyelőre kísérleti szolgáltatás a WorldMax szerint a vezetékes internethez mérhető sávszélességet biztosít (konkrét számadatot nem közöltek), 20 eurós havidíjért.

A Wimax a WiFi-hez hasonló technológia, amely azonban utóbbival ellentétben jóval kiterjedtebb vételi körzetben biztosít szélessávú vezeték nélküli hozzáférést, így kiterjedtebb hálózatok kiépítését is lehetővé teszi. A Wimax fő támogatója az Intel, ami nem véletlen, hiszen a technológia térnyerése még fejlebb pörgetheti a noteszgép-eladásokat, közvetve pedig az Intel processzorainak és lapkakészleteinek forgalmát.